Unngå dyre ekstrakostnader på leiebil

leiebil

Det finnes mange gode tips for å unngå dyre ekstrakostnader når du skal bestille en leiebil. Vi har samlet en oversikt over de vanligste fellene folk går i, slik at du enkelt kan styre unna dem neste gang du skal leie bil. Et viktig stikkord for samtlige av rådene, er at det lønner seg å være litt ekstra grundig i møte med et bilutleieselskap.

Styr unna enveisleie

De fleste utleiefirma tilbyr deg å hente bilen på ett kontor og avlevere bilen hos en annen avdeling. Dette kan være svært praktisk, dersom du skal kjøre fra ett sted til et annet. Selv om du kan dra nytte av et slikt tilbud, vil prisen ofte bli ganske mye høyere dersom du benytter deg av enveisleie. Har du muligheten til å levere din leiebil på samme sted som du hentet den, vil dette nesten alltid lønne seg.

Dropp ekstrautstyret

Med mindre du er en teknologientusiast som synes halve moroa med bilkjøring er tekniske finurligheter, er det god grunn til å velge en bil uten masse ekstraturstyr. Jo mer teknisk utstyr bilen innehar, jo dyrere vil kostnadene dine bli. For eksempel kan du enkelt velge bort en bil med innebygget GPS, dersom du har et navigeringssystem på din egen mobil. De fleste moderne telefoner har innebygget GPS, så her kan det være penger å spare. Undersøk hvilket ekstrautstyr som koster mye penger, og styr unna unødvendige tilleggsfunksjoner.

Nødvendig forsikring av leiebil

Det er sjelden grunn til å inngå alle de ulike forsikringsavtalene som finnes på leiebilmarkedet. Du må selvfølgelig sørge for at du har nødvendige forsikringer som ansvarsforsikring. Blir du derimot tilbudt en såkalt SCDW-forsikring, er det større grunn til å tenke seg om en gang til. Dette er en forsikring som gir deg lavere egenandel, dersom du skulle havne i en situasjon hvor du må benytte deg av en av de andre forsikringene dine. Som regel er det kun de som selger denne forsikringen som tjener på at du kjøper den. Når utleiefirmaet tilbyr deg å kjøpe en forsikringspakke, anbefaler vi at du tar deg god tid til å lese gjennom innhold og vilkår før du eventuelt skriver under.

Velg fastpris

Hvordan prisen på leiebil fastsettes varierer fra selskap til selskap. Noen tilbyr fast kjørelengde, mens du hos andre også må betale for antall kilometer du har kjørt. Noen slue utleieselskap kan i tillegg finne på å jukse med turtallet, slik at du må betale for flere kilometer enn hva du i realiteten har kjørt. Derfor: Velger du en avtale med kilometerpris, anbefaler vi at du fotograferer kilometerstand på utleietidspunktet og ved levering. Forsikre deg også om at det er de riktige tallene som blir oppført i kontrakten. På den måten er du i alle fall sikret mot juks og fanteri. Når du velger fast kjørelengde er du alltid sikker på at du ikke får noen ubehagelige overraskelser ved avlevering av bilen.

Fyll tanken før levering

Ofte vil utleieavtalen regulere hvor mye drivstoff bilen skal ha på tanken ved avlevering. Dersom det fremgår av avtalen at bilen skal ha full tank når du leverer, lønner det seg å overholde dette. Unnlater du å fylle drivstoff i tråd med det avtalte, vil selskapet ofte ta seg ekstra betalt for å gjøre dette for deg. Du står altså i fare for å tape relativt betydelige summer dersom du ikke kjører innom en bensinstasjon før levering. Dette er en helt unødvendig ekstrakostnad, som er enkel å unngå. Legg merke til nærmeste bensinstasjon når du henter bilen, slik at du enkelt finner den når dagen for tilbakelevering har kommet.

Møt opp i tide

Dette er kanskje et åpenbart tips, men det er likevel verdt å nevne. Når du har forhåndsbestilt en leiebil er det svært viktig at du overholder hentetidspunktet. Noen har opplevd at de har ankommet utleieselskapet senere enn avtalt, og at den reserverte bilen har blitt leid ut til noen andre. Dersom du i tillegg har forhåndsbetalt for leiebilen, kan dette bli en svært kjedelig opplevelse. Skjer det noe som gjør at du blir forsinket, anbefaler vi at du umiddelbart ringer og informerer selskapet om dette. Enda viktigere er det kanskje at du leverer bilen til fastsatt tid. Kommer du for sent, kan du fort ha et saftig gebyr i vente.